Rouwbegeleiding

Verlies hoort bij het leven, zoals het verlies van een persoon die ons dierbaar is of het verlies van iets wat ons dierbaar is. Het omgaan met een verlies, het rouwen – doen we allemaal op onze eigen manier, alleen of met steun van naasten.

Soms is het verlies echter zo groot dat er emotionele, lichamelijke of gedragsmatige veranderingen optreden bij mensen en daardoor extra hulp nodig is.

Het Rouwproces

Ieder rouwproces bestaat uit een aantal stappen. Logischerwijs zou je zeggen dat ze elkaar opvolgen, maar dit is niet zo. Rouw gaat zijn eigen weg. De stappen lopen door elkaar heen:

  • Beseffen dat er een verlies is.
  • Ervaren van verlies en omgaan met de gevoelens van verlies.
  • Aanpassen aan en verder leven met het gemis.
  • Investeren in nieuwe contacten en relaties.

Als het doorlopen van deze stappen in het rouwproces erg lang duurt, moeizaam verloopt of dreigt vast te lopen, is extra hulp nodig.

Algemene doelstelling
De rouw/verliesbegeleider gaat samen met de jongere aan de slag om ervoor te zorgen dat de verlieservaring een plek krijgt in het dagelijks leven. Dit gebeurt bijvoorbeeld met behulp van creatieve therapie. De begeleider spreekt de jongere aan op de creativiteit en gebruikt daarbij de werkvormen en hulpmiddelen die het best bij het kind passen.

De aanpak is zowel verbaal als non-verbaal en geheel toegespitst op de doelgroep.

Deel deze pagina op