Participatie biedt perspectief: met plezier op stage

25-02-2019
Bij Koraal werken jobcoaches intensief samen met de professionals van onderwijs en zorg. Zo kunnen we cliƫnten en leerlingen optimaal ondersteunen om een zo zelfstandig mogelijk leven te leiden en maatschappelijk mee te doen.

Het Vada College verzorgt speciaal (voortgezet) onderwijs dat gericht is op het uitstroomprofiel arbeidsmarkt. Binnen dit uitstroomprofiel speelt stage een grote rol. Leerlingen beginnen in leerjaar 3 met een interne stage van één dag in de week bij een leerwerkbedrijf van Koraal op het terrein van De La Salle. Daarna volgen in leerjaar 4 en 5 stages bij een extern bedrijf van uiteindelijk drie dagen per week in het 5e jaar. Marco Martens, intern begeleider van het Vada College: “De stage is geen doel op zich, maar een middel in het oefenen van werknemersvaardigheden.” Jobcoach Geoffrey van Berkel: “Elk jaar zijn er leerlingen die na het afsluiten van hun schoolperiode een betaalde baan vinden bij hun voormalige stagebedrijf. Dat zijn mooie successen.”

Marco en Geoffrey werken al jaren samen. Elke twee weken bespreken ze namens de mentoren op school de stand van zaken rondom de leerlingen die op diverse plekken in Brabant op stage zijn. Hoe gaat het? Zijn er problemen? Wat zijn de ontwikkelingen? Deze leerlingen, in de leeftijd tussen 15 en 20 jaar, hebben een extra ondersteuningsbehoefte en krijgen begeleiding van Koraal-jobcoaches bij het organiseren en uitvoeren van hun stages.  

Marco: “De leerlingen van Het Vada College zijn heel praktisch ingesteld en gaan graag op stage. Ze werken liever met hun handen dan met hun hoofd. In de klas hebben ze vaak concentratie- en motivatieproblemen. Op stage zie je ze opbloeien.” Geoffrey: “Over het algemeen krijgen ze meer zelfvertrouwen. Ze ervaren in het bedrijfsleven dat ze zich wel degelijk nuttig kunnen maken. Ze kunnen veel meer dan ze oorspronkelijk dachten en dat draagt bij aan een positief zelfbeeld.” 

Volledig artikel
Klik hier om het volledige artikel te lezen...

Deel deze pagina op